به گزارش تجارتنیوز، سعید خطیبزاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر انجام برخی گفتگوها بین ایران و مصر و اینکه آیا ایران انجام این گفتوگوها را تایید می کند، بیان کرد: همیشه تماس بین ایران و مصر وجود داشته و هیچگاه قطع نشده است. البته این موضوع سختیها و بالا و پایینهای خود را نیز داشته است.
وی تصریح کرد: فکر میکنیم عادی شدن روابط بین کشورهای اسلامی به نفع جهان اسلام و منطقه است و ما همواره از عادی شدن روابط بین کشورهای اسلامی و گسترش آن و افزایش مراودات در این چارچوب استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین تحولات افغانستان و موج احتمالی جدید مهاجران افغانستانی به سمت مرزهای ایران و برخی از کشورهای منطقه گفت: در مورد مسائل افغانستان ما با دقت وضعیت در مرزها را کنترل می کنیم و زیر نظر داریم. اوضاع را رصد می کنیم و شرایط را بررسی می کنیم.
آمریکا در مذاکرات بدعهدی کرد
خطیبزاده، در مورد توئیت اخیر سید عباس عراقچی، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در وین مبنی بر اینکه ادامه مذاکرات احیای برجام به دولت بعدی منتقل شده و پرونده این مذاکرات در دولت دوازدهم بسته شده است، گفت: مذاکرات مربوط به احیای برجام در شش دور در وین با دقت و جدیت جلو رفت.
وی با بیان اینکه مردم سالاری دینی در ایران حاکم است افزود: این گفت وگو ها به دلیل عدم اجرای آن توسط آمریکا با تاخیرهایی روبرو شد. به تازگی نیز انتخابات در ایران برگزار شده و باید به دلیل اقتضائات مردم سالاری و دموکراسی اجازه دهیم دولت جدید مستقر شود و کار را به جلو ببرد.
باید تا استقرار دولت جدید صبر کنیم
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه دولت مجری و وزارت خارجه اجرا کننده تصمیمات و سیاستهای کلان نظام است که از سوی مقام معظم رهبری و دیگر نهادهای بالادستی تعیین میشود گفت: این موضوع در مسیر عادی ادامه خواهد یافت و مهم این است که منافع مردم و تصمیمات عالیه نظام اجرا شود.
خطیبزاده تاکید کرد: لحظه ای که آمریکا به تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل برگردد و ما این موضوع را راستی آزمایی کنیم ایران نیز از سرگیری اجرای تعهدات خود را به صورت کامل خواهد داشت.
وی همچنین افزود: باید صبر کنیم تا انشاءالله دولت جدید مستقر شود.
توسعه بخشی از بندر چابهار با هندیهاست
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص پیشنهاد وزیر خارجه هند مبنی بر اینکه بندر چابهار در مسیر شمال در طرح هند – پاسیفیک قرار گیرد، افزود: بندر چابهار یکی از بنادر مهم ایران در حوزه توسعه آبی ما است و در کریدور جنوب – شمال که نزدیک به دو دهه است بین ایران، روسیه و هند صحبت شده است قرار دارد.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه توسعه بخشی از آن در اختیار شرکتهای هندی است و ما انتظار داریم که آنها هر چه زودتر به تعهدات خود عمل کنند، ادامه داد: آنچه که به عنوان زیرساختهای ترانزیتی در جمهوری اسلامی ایران قرار دارد میتواند در ظرفیت توسعه و گسترش همکاریهای منطقهای به کار گرفته شود در چارچوب سیاستهای کلانی که آن را اعلام کردهایم.
آخرین اخبار از تبادل زندانیان
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با مذاکرات صورت گرفته بین ایران و انگلیس و آمریکا در خصوص تبادل زندانیان و توئیت اخیر وی و عراقچی در این زمینه و همچنین اظهار نظر مقامات آمریکایی در این خصوص، گفت: اظهار نظری که از سوی مقامات آمریکایی شنیده شده جای حیرت دارد. ما در کنار گفت وگوهای برجامی در وین به صورت کاملا جداگانه گفت وگوهایی را در خصوص این موضوع انسانی و بشردوستانه با آمریکایی ها به صورت واسطه و همچنین انگلیسی ها داشتیم. ما از روز اول همواره اعلام کرده ایم که رهایی ایرانیانی که به بهانه های واهی و به صورت ناعادلانه و ظالمانه در ایالات متحده و برخی از کشورهای اروپایی زندانی هستند به عنوان موضوعی بشردوستانه در اولویت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
وی ادامه داد: آنچه که آمریکا انجام می دهد گره زدن یک موضوع انسانی و بشردوستانه با یک هدف سیاسی است که هیچ گاه قابل قبول نبوده است. این رویکرد غلطی است و این موضوع باعث می شود که همه مسیرها دچار سختی شوند.
وی افزود: گفتوگوها در مورد این موضوع (تبادل زندانیان) در کنار گفتوگوهای برجامی در وین به صورت کاملا جداگانه انجام شد. به نتیجه رسید و یک سری مقدمات لازم داشت و همه طرف ها رفتند که مقدمات آن را انجام دهند. وقتی که مربوط به تعهدات آمریکا بود تا دیروز انجام نشده است و وقتی که ایران به طرف های مقابل مذاکرات وین اعلام کرد که دور هفتم مذاکرات وین در دولت جدید برگزار خواهد شد به ناگاه آمریکایی ها تصمیم گرفتند که این موضوع بشردوستانه را به گفت وگوهای احیای برجام گره بزنند و همانطور که گفتم این رویکرد غلطی است و باعث می شود همه مسیرها دچار سختی شوند.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: همین امروز هم اگر ایالات متحده تعهدات خود را در آن توافق انجام دهد این توافق برای آزادی ۱۰ زندانی از همه طرف ها (ایران، انگلیس و آمریکا) قابل انجام است. ما به مقامات آمریکایی توصیه می کنیم که از سوءاستفاده از یک امر انسانی دست بردارند و به جای بیانیههای توخالی اقدام کنند.
وی افزود: اگر طرفهای مقابل به تعهداتشان عمل کنند هنوز این مسیر میتواند باز بماند.
منبع: ایسنا
مهمترین اخبار حوزه اجتماعی و سیاسی را در صفحه جامعه تجارتنیوز بخوانید.